• گزارش خط تولید موتور

پيشگفتار

صنعت خودروسازي يکي از بزرگترين ، اشتغال زاترين و درآمدزا ترين صنايع براي هرکشوري مي باشد.اين صنعت در صده ي اخير شکل گرفته و روز به روز پيشرفته تر شده است. ايران نيز در اين زمينه البته با کمي تاُخير بسبت به کشورهاي در حال توسعه و توسعه يافته، پيشرفت قابل ملاحظه اي داشته است. ايران خودرو يکي از شرکت هايي است که در اين زمينه هميشه پيشگام بوده و با بهره گيري از مهندسين کار آمد و همکاري با شرکت هاي بزرگ خارجي در راه توسعه ي اين صتعت در کشور گام برداشته است.

شرکت ايران خودرو ساخت خودروهايي سواري از جمله سمند، پژو جي ال ايکس ، آردي، پژو 206 ،وانت پيکان ، و غيره را بر عهده دارد. ساخت هر خودرو شامل چند بخش کلي از جمله قطعه سازي، موتورسازي، بدنه سازي، مونتاژو ..... مي باشد. مجموع موتورسازي ها شامل سه بخش موتورسازي 1 (وانت پيکان و آردي) موتورسازي 2 (جي ال ايکس ، پارس و سمند) و موتور سازي3(انواع تيپ هاي206) مي باشد.اکنون قسمت هاي نامبرده ، درادامه توضيح داده مي شود.

خطوط توليد

توليد شامل سه خط اصلي (لاين) است که عبارتند از بلوکه سيلندر (شورت بلاک) ، سر سيلندر(سيلندر)و پاياني (فاينال) است.سر سيلندر و بلوکه ي سيلندر در خطوط خود شکل گرفته و براي مونتاژ نهايي وارد خط سرسيلندر مي شوند. هر يک از اين قطعات برروي متحرک هايي قرار مي گيرند که پالت نام دارد، هر موتور پالت مخصوص به خودرا دارد که تمام مشخصات و اعمال انجام شده بر روي موتور در حافظه ي آن ثبت مي شود. اعمال انجام شده درهر ايستگاه نيز بر روي اين پالت ها ذخيره مي شود. هر خط شامل چندين ايستگاه است که با حروف اوپي نمايش داده مي شوند. هر ايستگاه داراي يک تاچ پانل براي هدايت آن و بنا به نياز داراي ابزار مورد استفاده براي انجام عمليات يا نصب قطعات مي باشد. کار هر ايستگاه يا بوسيله ي اوپراتور ، يا به صورت نيمه خودکار و يا به صورت تمام خودکار و به وسيله ي ربات انجام مي شود.در ادامه جزئيات هر يک از سه خطوط به تفکيک ايستگاه توضيح داده شده است.

مشخصات واحد صنعتي

همانطور که قبلاً بيان شد، گروه صنعتي ايران خودرو در مجموع داراي 18000 پرسنل اعم از قراردادي و پيمانکاري است. موتور سازي 3 يکي از مهمترين زير مجموعه هاي ايران خودرو بوده و با حدود 400 پرسنل نقش مهمي را ايفا مي کند. به علت تميزي ، نوساز بودن و امکانات بالا اکثر بازديد کنندگان چه از داخل و چه از خارج کشور از اين قسمت ديدن مي کنند. موتور سازي 3 داراي چند بخش است که هرکدام فعاليت متمايزي را بر عهده دارند. خطوط توليد، لجستيک، ماشينهاي شستشو، تست گرم، بخش تعميرات وEXPERT بخشهاي مختلف اين قسمت هستند. اين قسمت شامل سه خط توليد مجزا ( سرسيلندر cylinder ،بلوکه سيلندر short block و پاياني final ) مي باشد. هر خط چند ايستگاه دارد که در هر ايستگاه عملياتي با ابزار گوناگون بر روي موتور انجام مي شود. ايستگاه ها خودکار(اتوماتيک) يا نيمه خودکار(نيمه اتوماتيک) ويا دستي(manual) هستند که به طور مشترک داراي touch panel ، بروشور راهنما ، شاسي هاي کنترل و pmروزانه مي باشند.

Touch panel صفحه اي ديجيتالي است که تمام مراحل کار استگاه را مي توان از اينجا کنترل کرد. بروشور راهنما تمام فعاليت هايي که داخل ايستگاه توسط اوپراتر بايد انجام شود را يادآوري مي کند. شاسي هاي کنترل عبارتند از شاسي پايان عمليات ايستگاه بر روي موتور، شاسي کارت زرد و شاسي کارت قرمز. در زمان به مشکل خوردن حين عمليات بر روي موتور اگر مشکل از موتور باشد به آن کارت زرد(در صورت قابل حل بودن مشکل) يا قرمز(در صورت غير قابل حل بودن مشکل) داده مي شود.

اکثر ايستگاه ها داراي ابزاري به نام اسپيندل هستند. اسپيندل ابزاري است شبيه دريل که بر آن بوکسهاي گوناگون نصب شده و پيچها را با سايزهاي مختلف سفت يا باز مي کند. در جاهايي از موتور احتياج است که پيچ يا مهره از حدي بيشتر سفت نشوند که اين امکان بوسيله نصب سنسورهايي بر روي اسپيندلها ممکن شده است. بنا به نياز ممکن است در هر ايستگاه دستي 1 تا 4 عدد و در ايستگاههاي اتوماتيک و نيمه اتوماتيک از 2 تا بيش از 20 اسپيندل موجود باشد.

208a69l.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.jpg

بلوکه سيلندر

ايستگاه 1010

عمليات : قرار دادن بلوك سيلندر روي پالت و تغير جهت بلوكه از حالت 4 به 1 به صورت دستي كه توسط جرثقيل كوچكي انجام مي شود . و وارد كردن كد موتور در مانيتور حسگر و فرستادن قطعه به ايستگاه بعدي.

كنترل :

1- عدم وجود مك

2-رزوه هاي سالم

3-وجود تعداد مشخحصي رزوه

6-4 حرف كنترل

5-بچه پالت (ساپورت شاتونها) به طور تمييز در جايش قرار بگيرد

2.jpg

ايستگاه 1020

عمليات : قرار دادن 4 عدد پيستون هم كلاس بر روي ساپورت . قرار دادن 4 عدد ميل شاتون به طوري كه نوشته ي روي آن به طرف كانواير باشد. جهت فلش روي پيستون بايد در جهت خلاف حركت كانواير باشد كه علل اين كار تفاوت در دو قسمت مختلف درونبي پيستون ها و تفاوت در ميل شاتون آن ها است. وارد كردن كد پيستون روي دستگاه بر حسب كلاس حك شده است.

 

3.jpg

ايستگاه 1030

عمليات : مونتاژ پيستون و شاتون روي هم

ابتدا پيستون را در محل روغنكاري قرار داده و شاتون را در دستگاه گرم كن القايي داغ مي كنيم كه درجه حرارت آن از 200 تا 250 درجه مي باشد. سپس گژن پين را كه ارتباط اين دو را تامين مي كند با دستگاه پرس دستي مونتاژ مي كنيم .

كنترل :

1- نوشته ي پيستون در دستگاه روغنكاري به طرف اپراتور و نوشته ي شاتون به طرف كانواير است.

2-استفاده از دستكش در اين ايستگاه به علت داغ بودن پيستون الزامي است.

 

4.jpg

ايستگاه 1040

عمليات : باز كردن مهره هاي كپه ي شاتون

قرار دادن پيستون و شاتون سوار شده به صورت دو به دو روي دستگاهي كه پيچ هاي كپه ي شاتون را به صورت اتوماتيک باز مي كند . باز هم بايد توجه شود كه فلش پيستون به سمت اپراتور و نوشته هاي شاتون به سمت كانواير باشد.

 

5.jpg

ايستگاه 1050

عمليات : قرار دادن پيستون در دستگاه و جا زدن رينگ هاي هوا و روغن

سه رينگ داريم كه شامل رينگ هاي روغن، كمپرسي شياردار وساده مي شود .

توضيحات :

1- كنترل زنگ نزده بودن رينگ ها

2- خراب نبودن رينگ ها

3- قرار گرفتن كلمه top در 2 رينگ كمپرسي در جهت بالا تا آنكه با توجه به شيارها زير و روي آنها رينگ ها در جهت درست قرار گيرند و موتور دچار روغن سوزي نشود.

4- رنگ دئر حاشيه رينگ ها بسيار مهم است زيرا سنسورهايي براي قرار گرفتن كلمه top در بالا قرار دارد كه روي اين رنگ ها حساس است.

5-شيار هاي رينگ هاي روغن و هوا در هر رينگ به فاصله 90 درجه از هم قرار گرفته اند.

 

7.jpg

ايستگاه 1060

عمليات : قرار دادن بوش هاي سيلندر در داخل بلوكه سيلندر و قرار دادن پيستون و شاتون مونتاژ شده روي هم در درون اين بوش ها

كنترل :

1-به كار بردن سيبل براي آب بندي در دور بوش ها

2-روغن كاري درون بوش ها

3-جايگذاري پيستون و شاتون در بوش توسط پرس

4-در مرحله بچه پالت از روي كانواير برداشته مي شود.

5-وجود سيل براي جلوگيري از اختلاط آب و روغن است.

 

8.jpg

9.jpg

ايستگاه 1070

كار اين ايستگاه تمام اتوماتيک بوده و به وسيله ربات انجام مي شود كه اين ربات فضايي در حد 1 اتاق 12 متري را اشغال كرده است.

عمليات :

بررسي بر آمدگي بوش ها

قرار دادن بلوكه روي ميز كار اپراتور

بستن 2 عدد واشر و پيچ نگهدارنده بوش ها كه به دليل دوران 180 درجه بسته ميشود .

دوران 180 درجه بلوكه در جهت كانواير

در صورت رد شدن بلوكه در مرحله تست بر آمدگي بوش ها پالت به ميز كار در ايستگاه قبل برده مي شود.

 

10.jpg

ايستگاه 1080

عمليات : باز كردن پيچ هاي كپ ياتاقان ميل لنگ (اتوماتيک)

ايستگاه 1080 back up (پشتيبان)

باز کردن پيچ هاي کپ ياتاقان ها به صورت دستي به ترتيب از طرف فلايويل به طرف تايمينگ

در صورت خرابي ايستگاه قبل از اين ايستگاه استفاده مي شود.

 

11.jpg

ايستگاه 1090

عمليات : در آوردن محفظه ياتاقان ميل لنگ و قرار دادن 5 ياتاقان 2شيار دار و3 ساده به ترتيب در كپه هاي 2و4 - وكپه هاي 1و3و5 و همچنين قرار دادن پالت كوچك بر روي پالت و قرار دادن محفظه ياتاقان ميل لنگ روي آن

كنترل :

1- ياتاقان ها ئبايد كاملا صيقلي باشد و آثاري از خط وخش روي آن ها نباشد.

2- رنگ مشكي علامت مشخصه معلوم باشد .

3- دو سوراخ بر روي ياتاقان موجود باشد.

4- شيارها موجود باشد و آثار خميدگي رويت نشود.

 

12.jpg

ايستگاه 1100

عمليات : باز كردن كپ ياتاقان هاي شاتون و قرار دادن به ترتيب آن ها روي بچه پالت و اندختن 1 به 1 مهره ها در محفظه ي مهره ها كه دستگاه بتواند آنرا بخواند . اپراتور بايد دقت كند كه هنگام باز كردن مهره ها در داخل بلوكه نيفتند.

 

13.jpg

ايستگاه 1110

عمليات : نصب نيم ياتاقان هاي شاتون

1-نصب شابلون هم راستا كننده

2-بر داشتن 1 به 1 ياتاقان ها از روي PCD

3-نصب ياتاقان ها

4-روغنكاري ياتاقان ها

5-برداشتن شابلون و فرستادن بلوكه به ايستگاه بعدي

ايستگاه 1120

نصب نازل پاشش روغن

(مخصوص موتور TU5 است)

 

14.jpg

ايستگاه 1130

عمليات : جا زدن ميل لنگ و بغل ياتاقان

در اين ايستگاه به وسيله شابلون شاتون ها همراستا شده و براي قرار گرفتن ميل لنگ آماده مي شوند سپس اپراتور ميل لنگ را با وسيله مخصوص به نزديك بلوكه مي برد و آن را در جاي خود قرار مي دهد . دو بغل ياتاقان در منطقه كپ دوم قرار داده مي شود كه از لقي محوري جلوگيري مي كند البته در نزديكي كپ دوم شيارهايي براي قرار گرفتن بغل ياتاقان ها تعبيه شده است. بدين ترتيب كار بلوك سيلندر در اين ايستگاه هم به پايان مي رسد

 

15.jpg

ايستگاه 1140

عمليات : نصب کپ ياتاقان هاي شاتون و نيم ياتاقان هاي آن

مراحل :

1-روغنکاري 9 لنگ براي ميل لنگ به کمک دريچه اتوماتيک

2-برداشتن کپ ياتاقان ها به ترتيب از روي بچه پالت

3-برداشتن ياتاقان ها يک به يک از روي PCD و جا زدن روي کپه شاتون

4-گذاشتن کپه ياتاقان ها بر روي شاتون

5-در تمامي اين مراحل از شابلون همراستا کننده استفاده مي شود.

ايستگاه 1150

مراحل :

1-موقعيت دهي پيستون هاي 2 و3 توسط جک در کانواير

2-بستن يک به يک مهره هاي کپه شاتون ها به صورت دستي توسط اپراتور

3-بايد دقت شود که جک ها نسبت به تيپ عوض شوند.

 

16.jpg

ايستگاه 1160

عمليات : برداشتن ياتاقان ها به تفكيك رنگ از روي پوكا يوكه(PCD)و قرار دادن ياتاقان انتخاب شده در قيد(fixture) پرس وقرار دادن محفظه ياتاقان ميل لنگ بر روي قيد و پرس كردن ياتاقان ها درون جاي آن ها در محفظه ياتاقان و در آخر قرار دادن محفظه ياتاقان ميل لنگ بر روي بچه پالت .

توضيحات : در اين ايستگاه كلاس ياتاقان ها با توجه به كلاس و كد ميل لنگ و بلوكه انتخاب مي شوند و اپراتور با توجه به كلاس مورد نظر ياتاقان ها را در قيد قرار مي دهد در صورت اشتباه قرار گرفتن كلاس ياتاقان ها در ايستگاه 1080 به مشكل بر مي خوريم.

با توجه به علل تفاوت ياتاقان ها در بالا به دليل تلورانس هاي ساختي آن ها رنگ نشانگر ها بر روي پوكا يوكه و همچنين علائم ظاهر شده بر روي نمايشگر حسي (touch panel) به اپراتور در انتخاب صحيح ياتاقان كمك مي كند.

 

ايستگاه 1170

عمليات : سفت كردن مهره هاي كپ شاتون به صورت اتوماتيک و موقعيت دهي به پيستون هاي 2و3

گشتاور لازم براي بستن : 27 تا 33 نيوتن*متر + º47/43 شعاع :65/44 نيوتن*متر

T = 27 to 33 NM +43.47º R: 44.65 NM))

ايستگاه 1170 back up (پشتيبان)

سفت کردن مهره هاي کپ ياتاقان هاي شاتون دو به دو

-------------------------------------------------------------

17.jpg

ايستگاه 1180

عمليات : نصب چرخ زنجير و خار وزنجير پمپ روغن

1-پايين آوردن اهرم نگهداري ميل لنگ

2-چرخاندن ميل لنگ تا برخورد پين روي آن با قيد (fixture ) . علت آن است كه اين نقطه مبدا اندازه گيري گشتاور اعمالي جهت آزمون در مرحله بعد است كه در ايستگاه بعدي انجام مي شود

3-برداشتن يك عدد خار از روي پوكا يوكه (PCD) و قرار دادن آن به صورت مايل در شيار تعبيه شده روي ميل لنگ

4-قرار دادن چرخ دنده در زنجير

5-نصب زنجير روي ميل لنگ

6-برداشتن 2 عدد پين موقعيت دهنده محفظه ي ياتاقان و قرار دادن آن در بلوكه و بالا بردن اهرم

 

18.jpg

ايستگاه 1190

عمليات : سيليكون زني بلوك سيلندر (محل نصب محفظه ي ياتاقان ميل لنگ)

كنترل :

1-كنترل درست بودن مسير سيليكون

2-كنترل تميز بودن سطح بلوكه سيلندر

توجه : 30 دقيقه قبل از پايان كار خط مونتاژ اين ايستگاه بايد متوقف شود

ايستگاه 1190 back up (پشتيبان)

سيليکون زني دستي بلوکه سيلندر

 

ايستگاه 1200

عمليات : نصب محفظه ي ياتاقان ميل لنگ

مراحل :

1-قرار دادن ساپورت اول زنجير

2-قرار دادن محفظه ياتاقان بر روي بلوكه و فشار آن با چكش كه اين كار براي آب بندي و بيرون نزدن روغن از شيار بين بلوكه و محفظه ياتاقان است

3-برداشتن ساپورت اول و قرار دادن ساپورت دوم . اين زنجير براي پمپ روغن است

4-برداشتن بچه پالت از روي پالت

5-بررسي و تنظيم پين هاي موقعيت دهي محفظه با چكش هاي پلاستيكي فشرده جهت عدم ايجاد خش

6-ساپورت دوم برداشته نمي شود تا كار در ايستگاه هاي بعدي راحت تر انجام گيرد

كنترل : شيار دار بودن ياتاقان هاي 2و4 در محفظه ياتاقان و كنترل وجود 5 ياتاقان

--------------------------------------------------------

19.jpg

ايستگاه 1210

عمليات : سفت كردن پيچ هاي محفظه ياتاقان ميل لنگ كه در قسمت قبلي روي بلوكه ي سيلندر قرار گرفته اند .

تمامي مراحل در اين ايستگاه اتوماتيک و توسط ربات انجام مي شود

T = (20NM +/-10%)+(44º+/-2º)

ايستگاه1210 back up (پشتيبان)

سفت كردن پيچ هاي محفظه ياتاقان ميل لنگ به صورت دستي حلزوني

( تايمينگ 4 2 1 3 5 فلايويل )

 

20.jpg

ايستگاه 1240

عمليات : نصب كوركن روغن و قرار دادن استادهاي كارتر

برداشتن يك به يك دو عدد كوركن روغن و جا زدن آن ها بطور دقيق در پيچ هاي كوركن روغن و بستن آن ها در محل مناسب با گشتاور بستن كه توسط دستگاهي اتوماتيک مثل ترك متر انجام مي شود كه داراي گشتاور بستن ماكزيموم 20 نيوتن*متر با تلورانس 20٪ است . مرحله ي بعدي بستن دو عدد استاد كارتر بر روي بلوكه با گشتاور بستن ماكزيموم 5 نيوتن*متر با تلورانس 30٪ است .

توضيحات : وظيفه كوركن هاي روغن در تست نشتي روغن است سپس كوركن بالايي برداشته شده و جاي آنرا كوركن پلاستيكي مي گيرد . پيچ هاي استاد براي موقعيت دهي مناسب به كارتر تعبيه شده است.

 

بعضی از ایستگاهها به دلایلی همچون افزایش بازدهی، سازگاری با فیزیک محیط کارخانه، خرابی موضعی بعضی از ابزارو... جابجا یا حذف شده اند. به همین دلیل سماره ایستگاهها در مواقعی نامرتب میباشد.

21.jpg

ايستگاه 1220

عمليات : نصب پمپ روغن

1-برداشتن پين موقعيت دهنده پمپ روغن از روي پوكايوكه (PCD) ا

2-نصب پين موقعيت دهنده ميزان بيرون زدگي : 6 ميلي متر 5/0+/-

3-برداشتن پمپ وغن و نصب آن روي زنجير بعد از حصول اطمينان از سالم بودن چرخ زنجير و پمپ روغن و 4-بستن 3 پيچ به صورت دستي

5-چرخش 90 درجه پالت

6-سفت كردن دو پيچ محفظه ياتاقان با گشتاوري بين 6 تا 10 نيوتن*متر

7-برگرداندن 90 درجه اي پالت

ايستگاه 1230

نصب صفحه ي جانبي فلايويل

اين ايستگاه مخصوص موتور TU5 است.

 

22.jpg

ايستگاه 1250

عمليات : سفت كردن 3 عدد پيچ پمپ روغن به صورت اتوماتيک توسط ربات با گشتاور 8 تا 10 نيوتن*متر و شعاع 10 تا 160 درجه (براي TU3 ) وسفت کردن پيچهاي صفحات جانبي سمت تايمينگ و فلايويل و پمپ روغن (برايTU5) .

 

23.jpg

ايستگاه 1260

عمليات : جا زدن 2 عدد كاسه نمد در سمت تايمينگ (محل قرار گيري تسمه ها) و فلايويل (محل قرار گيري صفحه كلاژ) براي محدود كردن حركت طولي ميل لنگ و همچنين بستن راه نشتي روغن

طريقه عمليات به اين صورت است كه 2 عدد كاسه نمد برداشته شده و در قسمت پرس دستگاه پرس قرار مي گيرد سپس با زدن دكمه ي استارت توسط اپراتور دستگاه پرس شروع به حركت مي كند و دو عدد كاسه نمد را در جاي خود فيكس مي كند . ساعت هايي براي اندازه گيري لنگي بين كاسه نمد و محورها وجود دارد كه با قرار دادن دستگاه ساعت در دور كاسه نمد و چرخاندن آن حول محور خود در 360 درجه ميزان لنگي شعاعي اندازه گيري مي شود كه اگر بيش از حد مجاز باشد بلوكه رد مي شود . يك حسگر نوري در نزديكي دستگاه پرس قرار گرفته كه از لحاظ ايمني اپراتور را ساپورت مي كند بدين صورت كه اگر حين كار بدن اپراتور از اين دستگاه عبور كند دستگاه متوقف شده آژير مي كشد تا مشكلي براي اپراتور پيش نيايد

 

24.jpg

ايستگاه 1270

عمليات : در اين ايستگاه كار مكانيكي روي بلوكه انجام نمي شود بلكه كار ما يك آزمايش است كه در آن لقي محوري ميل لنگ و نيروي لازم براي چرخش آن با استاندارد ها مقايسه شده و قطعه قبول يا مورد رد دستگاه قرار مي گيرد .

در ابتدا ربات گشتاوري را به ميل لنگ اعمال مي كند ماكزيموم و ميني موم گشتاور چرخشي آن را محاسبه مي كند و با استاندارد مقايسه مي كند سپس يك پين در يك طرف به عنوان مرجع يا راهنما در يك سطح ماشينكاري شده ي بلوكه قرار مي گيرد و يك پين در همان طرف بلوكه , از طرف ديگر يك چكش يا يك دستگاه نيرويي را به ميل لنگ وارد ميكند بدين ترتيب لقي ميل لنگ نسبت به نقطه ي انتخابي سنجيده مي شود و با استاندارد ها مقايسه مي شود كه براي موتور TU3 06/0 تا 26/0 ميلي متر است .

 

25.jpg

ايستگاه 1290

عمليات : سيليكون زني محل قرار گرفتن كارتر ضخامت سيليكون : 3 ميليمتر با تلورانس 5/0

اين دستگاه بايد 30 دقيقه قبل از پايان كار اين خط خاموش شود .

بايد قبل از انجام اين عمليات قسمتي كه مي خواهيم سيليكون بزنيم به طور كامل تميز شود .

عمليات و مسير حركت ربات و سيليكون زدن به صورت كامپيوتري است و براي انواع مختلف موتورها متفاوت است .

ايستگاه 1290 back up (پشتيبان)

سيليکون زني محل نصب کارتر به صورت دستي

 

ايستگاه 1300

عمليات : نصب كارتر يا محفظه روغن بر روي موتور

1-تميز كردن سطح داخلي كارتر

2-بستن 11 پيچ روي كارتر به صورت دستي 9 تا m8 2 تا M6 لاكتايت دار كه براي آب بندي است . زيرا در محلي كه اين دو پيچ بسته مي شود محفظه كارتر حجم كم و فشار زيادي دارد پس براي جلوگيري از نشتي روغن از پيچ هاي لاكتايت دار استفاده مي شود

3-سفت كردن دستي 2 عدد مهره كارتر كه براي پيچ هاي استادي تعبيه شده است .

4-مراحل كنترلي شامل : قر نبودن كارتر . تميز بودن درون آن و اطمينان از بستن 9 پيچ M8 و 2 پيچ M6 و 2 مهره ي پيچ هاي استادي

ايستگاه 1310

عمليات : سفت كردن پيچ ها و مهره هاي كارتر كه در شكل نشان داده شده استt=6 to 10 Nm

ايستگاه 1320

عمليات : برداشتن بلوكه ي موتور از خط بلوكه سيلندر و دوران 180 درجه اي آن به همان حالتي در ماشين قرار مي گيرد و انتقال آن به خط نهايي .

سرسيلندر

ايستگاه 9010

اولين ايستگاه عملياتي در خط سر سيلندر اين ايستگاه مي باشد در اين ايستگاه عملياتي که انجام مي شود در واقع قرار دادن قطعه کار يعني همان بلوک سر سيلندر در خط مونتاژ مي باشد. تجهيزات اين ايستگاه شامل تجهيزات عمومي مربوط به هر ايستگاه مي باشد به انضمام يک دستگاه کمپرسور باد که هوا را با فشار بيرون مي دهد . در خط سر سيلندر براي اينکه بتوانند سر سيلندر را براحتي در داخل خط بين ايستگاه ها حرکت دهند از يک سيستم ريلي به نام کانواير استفاده مي کنند روي ريل ها يک سري پايه به نام پالت قرار مي گيرد که بلوک سر سيلندر بايد روي اين پالت ها جا گير شود تا هم اينکه پالت سر سيلندر را همراه با خود در خط از يک ايستگاه به ايستگاه ديگر انتقال دهد هم اينکه سر سيلندر در موقعيت مشخص و ثابتي قرار گيرد و در واقع مختصات قسمت هاي مختلف آن در هر موقعيت کاملاٌ در دسترس قرار داشته باشد. پالت هاي استفاده شده در اين خط اين قابليت را دارند که با تغيير موقعيت در توليد موتور هاي مدل TU3 , TU5 , T13 و . . . و در مجموع 13 مدل مختلف موتور مورد استفاده قرار بگيرند به طور مرتب پالت هاي قطعات سر سيلندر از واحد پشتيباني بوسيله ماشين هاي پالت تراک و ليفت تراک، در ابتدا کليه قطعاتي که از واحد پشتيباني خارج مي شوند ( شامل سر سيلندر ، بلوک سيلندر ، ميل بادامک و ميل لنگ ) در ماشين شستشو شسته مي شود تا از آلودگي هايي مانند چربي ها ، روغن ها ، ذرات گرد ، غبار ، پليسه هاي ريز که جدا شده اند و . . . پاک شود و آماده عمليات مونتاژ مي شوند. سر سيلندر هاي شسته شده در داخل پالت هايي به اين ايستگاه منتقل مي شود در اين ايستگاه دو اپراتور مشغول کار هستند از آنجا يي که اين ايستگاه ، ايستگاه اول مي باشد و در صورتيکه سر سيلندر هي معيوب و يا داراي خوردگي و خط و خش و . . . وارد خط شوند در واقع کليه ايستگاه ها بي استفاده مي باشد و در واقع در وقت و هزينه اصراف مي شود اين ايستگاه از اهميت نسبتاٌ بالايي برخوردار است و به همين جهت است که از دو اپراتور در اين ايستگاه استفاده مي شود

عمليات مونتاژي :

در اين ايستگاه سر سيلندر بايد داخل پالت قرار گيرد براي اين کار يک سري حفره و بر آمدگي بر روي پالت ها ايجاد شده است که با حفره ها و برآمدگي هاي روي سر سيلندر همخواني دارد به گونه اي که سر سيلندر را کاملا به موقعيت مورد نظر هدايت مي کند و در واقع از تکان خوردن جابجايي و يا چرخيدن سر سيلندر در محل مورد نظر جلوگيري مي کند . برآمدگي هاي موجود بر روي پالت مي تواند ثابت و يا به صورت مونتاژي باشد (با اتصال پيچ ومهره و يا غيره به بدنه پالت متصل شده باشد)

عمليات کنترلي :

عمليات کنترلي اين ايستگاه شامل چند مرحله بازديد چشمي است:

در ابتدا بايد تمامي سطوح سر سيلندر به صورت چشمي بازديد شود تا سطح آن داراي خط و خش نباشد و سطحي کاملاٌ سيقل و سالم داشته باشد.

در هنگام قرار دادن سر سيلندر در داخل پالت نيز بايد اپراتور با دقت و احتياط کامل اين کار را انجام دهد تا در اثر برخورد سطوح سر سيلندر با پالت فولادي آسيبي نبيند. در صورتيکه خط و خش هاي موجود بر روي سر سيلندر سطحي و قبل رفع باشند اپراتور مي تواند با استفاده سمباده بسيار نرم (1200 يا . . . ) خش را از بين ببرد تا سطوح کاملاٌ سيقل باشند و آب بندي به طور کامل انجام شود و سر سيلندر مورد نظر را ضايعات نکنند ، اما در صورتيکه سر سيلندر داراي خش هاي لبه دار و نسبتاٌ ضخيم و غير قابل رفع باشد آن را از رده خارج کرده و ضايعات مي کنند.

خش و مکي که قطع کننده محل سيل واشر سر سيلندر است وجود نداشته باشد.

برآمدگي در لبه ها وجود نداشته باشد ، اپراتور به صورت چشمي و يا لمس کردن با انگشت سطوح را بررسي مي کند تا عاري از خش و مک و برآمدگي باشد زيرا اين عيوب مانع آببندي دقيق سطوح مي شود

محفظه احتراق ، محل نشيمن سوپاپ و ساق آن و رزوه شمع کاملاٌ سالم باشد اين مرحله نيز به صورت چشمي و لمس با انگشت انجام مي شود.

در محل قرار گيري محفظه خروجي آب هيچگونه خط و خشي رويت نشود اين مرحله نيز به صورت چشمي توسط اپراتور انجام مي شود.

محل حفره هاي جاي سوپاپ ها ، رزوه شمع و . . . بايد بوسيله کمپرسور باد ، باد داده شود تا پليسه هاي موجود در داخل آن خارج شود. در توليد موتور TU3 در اين ايستگاه بلند کردن و جا زدن سر سيلندر در داخل پالت به صورت دستي انجام مي گيرد و از سيستم بلند کننده برقي استفاده نمي شود.

در اين ايستگاه شماره موتور به وسيله يک برچسب کاغذي بر روي موتور چسبانده مي شود در ضمن شماره رد يابي موتور که در واقع مي توان آن را شماره پرونده الکترونيکي قطعه کار در نظر گرفت که بر روي بلوک سر سيلندر حک شده است توسط اپراتور از طريق نمايشگر تماسي وارد حافظه جانبي پالت مي شود تا در ايستگاه هاي بعد بتوان قطعه کار مورد نظر را شناسايي کرد

 

ايستگاه9020

دومين ايستگاه در خط مونتاژ سر سيلندر اين ايستگاه مي باشد در اين ايستگاه کار بستن شمع ها و سفت کردن شمع ها در داخل رزوه شمع ها انجام ميشود. تجهيزات موجود در اين ايستگاه شامل تجهيزات عمومي ساير ايستگاه ها مي باشد به انضمام يک ابزار برقي براي سفت کردن شمع ها که اين ابزار به نام جورج رنو شناخته مي شود ، سر سيلندر طوري در داخل پالت قرار مي گيرد که محل نصب شمع ها دقيقاٌ در مقبل اپراتور باشد تا بتواند براحتي شمع ها را ببندد. شمع ها بر روي استاند قرار گرفته اند اين موتور ها از نوع 4 سيلندر مي باشند بنابراين 4 شمع بايد در داخل سر سيلندر قرار بگيرد. ابزار بستن برقي استفاده شده در اين ايستگاه از نوع پرتابل مي باشد و قابليت جابجا شدن بوسيله دست را دارا مي باشد ، اين ابزار توليد شده توسط کمپاني جورج رنو مي باشد ، اين ابزار توانايي دارد تا مقدار گشتاور مورد نظر را با رزولوشن 0.1 نيوتن متر ايجاد کند اين ابزار يک کنترلر دارد که از نوع CVIS Π مي باشد و متعلق به کمپاني جورج رنو مي باشد بوسيله کنترلر اين ابزار مي توان گشتاور مورد نياز را اعمال کنيم.

عمليات مونتاژي :

در اين ايستگاه چهار عدد شمع جرقه توسط اپراتور در محل رزوه شمع قرار داده مي شود . براي اين منظور اپراتور از دو تکه شلنگ هم اندازه استفاده مي کند قطر داخلي شلنگ ها طوري است که شمع مي تواند درداخل آن گير کند . اپراتور دو شمع در دو سر هر شلنگ با فشار دست قرار مي دهدو با استفاده از اين شلنگ ها شمع ها را دو تا دو تا در داخل محل رزوه شمع در بلوک سر سيلندر قرار مي دهد و کمي مي بندد سپس با استفاده از ابزار بستن برقي پرتابل شمع ها را کاملا محکم مي کند .

از شلنگ به اين جهت استفاده مي شود که محل رزوه شمع ها نسبتا عميق است و امکان بستن شمع ها با دست وجود ندارد (در واقع جاي بستن با دست را ندارد) بنابر اين از دو شلنگ با طول مناسب که هم براحتي در داخل سوراخ برود و هم براحتي به توان بوسيله ي آن شمع ها را در داخل محل رزوه هشمع ها بست استفاده مي شود (طول شلنگ ها حدود 15-20 سانتي متر است)

عمليات کنترلي :

قبل از بستن شمع ها اپراتور بايد موارد زير را کنترل کند :

1 - دهانه الکترود از حد متعارف تغيير نکرده باشد اين مورد بايد به صورت چشمي توسط اپراتور کنترل شود

2 - در قسمت سراميکي ترک و يا شکستگي رويت نگردد

3 – واشر موجود بوده و رزوه ها سالم باشند که اين موارد نيز بايد به صورت چشمي کنترل شود

4 – بازه مجاز گشتاور بستن شمع ها براي موتور مدل TU3 بايد بين 30-25 نيوتن متر باشد که مقدار ايده آل آن 27.5-27.6 نيوتن متر مي باشد که اين مقدار را بر روي کنترلر تنظيم ميکنند و بوسيله ابزار بستن برقي گشتاور مورد نظر را به شمع ها اعمال مي کنند. اگر گشتاور بستن از اين محدوده خارج باشد اين احتمال وجود دارد که شمع ها در جاي خود محکم نشوند و يا در اثر گشتاور بالا شمع ها آسيب ديده و احياناٌ رزوه ها هرز گردند.

 

ايستگاه 9030

در اين ايستگاه 4 عدد اب بند ساق سوپاپ هوا در محل قرار گيري سوپاپ ها نصب مي شود. تجهيزاتي که در اين ايستگاه استفاده مي شود شامل تجهيزات عمومي استفاده شده در ساير ايستگاه هاست به انضمام دستگاه بالابر پنوماتيکي و دستگاه پرس پنوماتيکي اپراتور مي تواند به وسيله يک کنترلر دستي بالابر را هدايت کند ، جک پنوماتيکي يا همان بالابر بايد سر سيلندر را بلند کرده و آن را با زاويه 45 درجه نسبت به جهت مثبت محور عمود بر بدن اپراتور و به سمت داخل و حول محور موازي با افق بچرخاند و در اين وضعيت نگاه دارد تا دستگاه پرس پنوماتيکي سيل هاي آب بندي را در محل قرار گيري سوپاپ ها پرس نمايد. محور سوراخ محل قرار گيري سوپاپ ها زاويه 45 درجه با محور عمود بر سطح افق دارد بنابر اين براي اينکه دستگاه پرس بتواند آب بند ها را به صورت عمود در داخل سوراخ پرس نمايد جک پنوماتيکي سر سيلندر را به اندازه 45 درجه مي چرخاند تا محور سوراخ در راستاي عمود بر سطحافق قرار گيرد و به اين ترتيب سيل آب بندي در درون آن پرس مي شود. در زير جک پنوماتيکي يک سري سنسور قرار گرفته است که حرکات بالا و پايين رفتن جک را رد يابي مي کند اين سنسور ها طوري عمل مي کنند که وقتي جک به اندازه کافي بالا آمد و چرخش 45 درجه به انجام رسيد سيگنال هايي را براي دستگاه پرس ارسال مي کند و دستگاه بصورت اتوماتيک اقدام به پرس سيل آب بندي در موقعيت مورد نظر مي نمايد.

عمليات مونتاژي :

اپراتور بايد چهار عدد سيل آب بندي را در درون دستگاه پرس نصب نمايد و بوسيله کنترلر دستي جک را به حرکت در آورده و سر سيلندر را تا ارتفاع مورد نظر بلند کرده و آنم را با زاويه 45 درجه چرخانده و در اين موقعيت نگاه مي دارد سپس دستگاه پرس با توجه به سيگنال هايي که از سنسور هاي مربوط به جک پنوماتيکي دريافت مي کند عمل کرده و سيل هايي که در آن نصب شده است را در محل قرار گيري سوپاپ ها پرس مي نمايد اپراتور مجدداٌ به وسيله کنترلر دستي جک را از درگيري خارج کرده و سر سيلندر را به حالت اول برمي گرداند ، پس از اينکه جک کاملا ٌ پايين آمد و به محل اوليه خود بازگشت اپراتور مي تواند بوسيله کليد تاييد پالت را از ايستگاه خارج کند ، اگر عمليات کاملاٌ و به درستي انجام نشود پالت از ايستگاه خارج نمي شود بطور مثال اگر جک کاملاٌ پايين نيامده باشد .

عمليات کنترلي :

اپراتور بايد موارد زير را در اين ايستگاه بررسي نمايد :

1 – سيل هاي آب بندي بايد داراي فنر باشند ، اپراتور بايد به صورت چشمي آب بند ها را بررسي کند تا حتماٌ فنر در آن وجود داشته باشد

2 – در سيل ها نبايد پارگي و . . . مشاهده شود که اين مرحله نيز به صورت چشمي انجام مي شود

3 – بررسي درست جا خوردن آب بند ها در محل مورد نظر که بايد به صورت چشمي توسط اپراتور انجام شود.

 

ايستگاه 9040

اين ايستگاه چهارمين ايستگاه اين خط مي باشد که در اين ايستگاه چهار عدد سيل آب بندي ساق سوپاپ دود در محل قرار گيري سوپاپ هاي دود پرس مي شود تجهيزات اين ايستگاه و عمليات مونتاژي و کنترلي آن کاملا با ايستگاه 9030 مشابه است و تنها تفاوتي که اين ايستگاه با ايستگاه قبل دارد اين است که در اين ايستگاه سيل آب بندي ساق سوپاپ هاي دود پرس مي شود در واقع در اين ايستگاه جک پنوماتيکي بعد از بلند کردن سر سيلندر آن را 45 درجه در جهت عکس ايستگاه قبل مي چرخاند و در اين موقعيت نگاه مي دارد تا سيل هاي مربوط به سوپاپ هاي دود پرس شوند.

ايستگاه 9050

در اين ايستگاه عمليات برگرداندن سرسيلندر انجام مي شود. در ايستگاه بعد از اين ايستگاه (9060) بايد سوپاپ ها نصب شود به اين منظور براي اينکه اپراتور بتواند در ايستگاه بعد سوپاپ ها را جا بزند در اين ايستگاه بايد سرسيلندر برگردانده شود. در اين ايستگاه نيازي به اپراتور نمي باشد ، عمليات بصورت کاملاٌ اتوماتيک انجام مي شود بدين صورت که يک جک پنوماتيکي که داراي دو بازوي گيرنده مي باشد قطعه را از دو طرف مي گيرد بازوها قابليت چرخش کامل دارند. جک قطعه را تا ارتفاع مناسب بلند مي کند و سپس يک نيم دور مي چرخاند تا سر سيلندر سر و ته شود سپس سرسيلندر را پايين آورده وروي پالت قرار مي دهد . در اين ايستگاه و ايستگاههاي ديگر که دقت موقعيت دهي مورد نياز است مانند ايستگاههاي ربات و ... براي اينکه پالت دقيقا در موقعيت مورد نظر قرار داشته باشد و از موقعيت خود منحرف نشود از دو عدد ايندکس براي موقعيت دهي ، پالت استفاده مي شود . اين ايندکس ها قابليت بالا و پايين رفتن را دارا مي باشند در زير پالت ها دو حفره وجود دارد در واقع پالتها داراي مقداري لقي در صفحه افقي مي باشند در ايستگاههاي اتوماتيک ، نيمه اتوماتيک و يا ربات اين لقي مي توانند مشکل ساز شود از اين جهت است که از اين ايندکس ها استفاده مي شود وقتي پالت وارد ايستگاه مي شود فرمان بالا آمدن ايندکس ها از سنسورهاي موجود داده مي شود .

ايندکس ها در نوک داراي يک قسمت کروي مي باشند نوک کروي ايندکس درون سوراخ زير پالت قرار مي گيرد و پالت را در موقعيت مورد نظر فيکس نگاه مي دارد اين سيستم در واقع نوعي قيد مي باشد. از اين سيستم ايندکس در ايستگاههاي 9030 و 9040 نيز استفاده مي شود که در روي جک پنوماتيکي دو ايندکس مخروطي و دو ايندکس استوانه اي براي موقعيت دهي به پالت وجود دارد به اين ترتيب جک پالت را در موقعيت مورد نظر ثابت نگاه مي دارد .

ايستگاه 9060

در اين ايستگاه عمليات نصب سوپاپهاي دود و هوا انجام مي شود. تجهيزاتي که در اين ايستگاه از آنها استفاده مي شود شامل تجهيزات عمومي ساير ايستگاه هاست به انضمام يک سيستم روغنکاري ساق سوپاپها که به نام دستگاه PCD شناخته مي شود از آنجائيکه در ايستگاه قبل سر سيلندر برگردانده شده است اپراتور به راحتي مي تواند سوپاپها را در داخل محل قرار گيري خود جابزند .

عمليات مونتاژي :

اپراتور بايد چهار عدد سوپاپ هوا را برداشته ساق آنها را وارد دستگاه روغنکاري نمايد با فشار دادن سوپاپ ها به سمت داخل روغن با فشار روي ساق سوپاپ ها پاشيده مي شود سپس اپراتور سوپاپ ها را خارج کرده و در محل درست روي سرسيلندر به طور کامل نصب مي نمايد. سپس چهار عدد سوپاپ دود را برداشته و عمليات را مجدداً تکرار مي کند و سوپاپها را محل قرار گيري سوپاپ دود به طور کامل جا مي زند.

عمليات کنترلي :

عمليات کنترلي که در ايستگاه بايد انجام شود شامل موارد زير مي باشد :

1- اطمينان از سالم بودن و زدگي نداشتن سوپاپها اين مرحله بايد بصورت چشمي توسط اپراتور انجام شود.

2- اطمينان از اينکه ساق سوپاپها بطور کامل روغنکاري شده مي باشد .

3- اطمينان از اينکه سوپاپها کاملا در جاي خود قرار گرفته اند و به درستي نصب شده اند.

 

ايستگاه 9070

در اين ايستگاه عمليات تست نشتي محظه احتراق توسط ربات انجام مي شود. اين عمليات طبيعتاٌ بايد بعد از نصب سوپاپها در داخل محفظه احتراق انجام شود .

تجهيزات که در اين ايستگاه وجود دارد شامل تجهيزات عمومي ساير ايستگاه هاست به انضمام يک دستگاه بالا بر پنوماتيکي و يک دستگاه تست نشتي ( روبات ) و يک کنترلر به منظور تنظيمات ربات .

عمليات مونتاژي :

با وارد شدن پالت به ايستگاه توسط سيگنال هايي که دستگاه خواندن اطلاعات ارسال مي کند سيستم بالابر فعال مي شود سيستم بالابر داراي چهار ايندکس مي باشد که دوتاي آنها از نوع نوک مخروطي و دوتاي آنها از نوع استوانه اي مي باشند که به صورت ضربدري مقابل يکديگر قرار گرفته اند با دريافت فرمان از حسگر ها ايندکس ها بالا آمده و در حفره هاي زير پالت قرار مي گيرند و سرسيلندر را به همراه پالت بالا مي آورند و به دستگاه تست نشتي نزديک مي کنند. دستگاه تست نشتي داراي 4 قسمت است که در هر قسمت يک کمپرسور هوا و يک حسگر اندازه گيري نشتي وجود دارد. بالا بر سرسيلندر را کاملا با دستگاه تست درگير مي کند. برروي دستگاه تست نشتي براي تست هر کدام از محظه ها يک بخش در نظر گرفته شده است که دور آن يک لاستيک آب بندي قرار دارد بطوريکه وقتي کمپرسور درون محفظه احتراق هوا را با فشار وارد کرد درزي براي نشتي هوا از حد فاصل بين سرسيلندر دستگاه تست وجود نداشته باشد کمپرسور هوا را با فشار حدود 240 nbar وارد محفظه مي کند و سنسورها نشتي را اندازه گيري مي کنند يک مقدار مجاز نشتي براي کنترلر تعريف مي کنند ميزان فشار اعمال شده در هر کدام از چمبرها روي صفحه نمايشگر کنترلر نمايش داده مي شود . همچنين ميزان نشتي اندازه گيري شده نيز مشخص مي شود عمليات تست براي هر چمبر به ترتيب از چپ به راست انجام مي شود و ok يا nok بودن تست هر چمبر روي نمايشگر تماسي اعلام مي شود . در صورتيکه مقدار نشتي از حد مجاز فراتر باشد دستگاه اعلام خطا مي کند اپراتور بايد محفظه احتراق را بررسي نمايد در صورتيکه ذرات ريزي در محفظه وارد شده باشند و آب بند بودن سوپاپ ها را دچار اشکال کرده باشند مي توان با تميز کردن محفظه و سيت سوپاپها دوباره تست را انجام داد و اگر مجددا دستگاه اعلام خطا کند بايد سر سيلندر از رده خارج شود و به واحد کنترل ارجاع شود. کنترلر ساخت کمپاني ATEQ فرانسه مي باشد برروي کنترلر فشار باد اعمال شده با رزولوشن o.l nbar و نشتي سيستم بارزولوشن یک هزارم سانتیمتر مکعب بر دقیقه بيان مي شود .

ايستگاه 9080 : اين ايستگاه دقيقا مشابه ايستگاه 9050 مي باشد .

ايستگاه 9090

در اين دستگاه عمليات قرار دادن هشت عدد و اثر و هشت عدد متر سوپاپ انجام مي شود. به منظور بهتر قرار دادن واشرها و فرها از هشت عدد ميله راهنما استفاده مي شود ميله هاي راهنما ميله هايي مخروطي شکل با زاويه کم و طول بلند مي باشند که باعث مي شوند تا واشر و فنر به راحتي وارد شوند و در جاي خود قرار بگيرند.

عمليات مونتاژي :

اپراتور بايد ابتدا هشت عدد ميله راهنما را در درون ساق سوپاپ ها قرار دهد سپس هشت عدد واشر را از درون ميله راهنما عبور مي دهد تا در جاي خود قرار گيرد سپس هشت عدد فنر سوپاپها را از درون ميله هاي راهنما عبور داده و در جاي خود قرار مي دهد . سپس ميله ها را خارج مي کند .

عمليات کنترلي :

اپراتور بايد در هر عمليات موارد زير را کنترل کند :

1- اطمينان از سالم بودن فنرها و واشرها

2- اطمينان از اينکه ميله راهنما را قرار داده است .

3- اطمينان از اينکه ابتدا واشر و سپس فنر را قرار داده است .

4- اطمينان از اينکه بيشتر از يک واشر قرار نداده است .

5- اطمينان از درست جاخوردن فنر ها و واشرها

6- اطمينان از اينکه ميله هاي راهنما رادر انتهاي عمليات از جاي خود خارج کرده است.

 

ايستگاه 9100

در اين ايستگاه پولکي ( واشر نشمين بالا ) و خار سوپاپ ها توسط ربات نصب مي شود. تجهيزات که در اين ايستگاه استفاده مي شود با ايستگاههاي ديگر تفاوت هاي زيادي دارد در اين ايستگاه از اپراتور استفاده نمي شود در واقع تغذيه خار و پولکي در درون ربات نيز به صورت اتوماتيک انجام مي شود. اين ربات از دو بخش مجزا تشکيل شده است که يک بخش مربوط به انجام عمليات براي موتورهاي نوع TU3 مي باشد و بخش ديگر مربوط به موتورهاي TU5 در هر قسمت در پشت اتاق ربات دو سيستم تغذيه قرار دارد که کار تغذيه پولکي و خار را به داخل ربات انجام مي دهد. محفظه هاي تغذيه به صورت يک مخزن مي باشد که يک مسير مارپيچي در جداره کناري مخزن استوانه اي تعبير شده است توسط اپراتور خارها و پولکي ها در داخل مخزن استوانه اي از دريچه اي که در بالا ي آن تعبيه شده است تغذيه مي شود . محفظه تغذيه با استفاده از کمپرسور باد کار مي کند به اين ترتيب که با فشار باد خارها شروع مي کند در مسير مارپيچي در پشت سرهم به حرکت در مي آيند . ( اين حرکت مشابه حرکت ماشين هاي سواري است که در مسير مارپيچ در درون پارکينگهاي طبقاتي در حال بالا رفتن مي باشند ) به اين روش خارها از داخل مخزن در مسير مارپيچ شروع به بالا آمدن به سمت سطح مخزن مي کنند مسير مارپيچي به صورت يک نيم استوانه مي باشد که خارها در درون آن در حال حرکت هستند. در قسمت انتهايي مسير مارپيچ حول محور نيم استوانه کمي چرخش دارد ، به اين ترتيب خارها در درون مسير پشت و رو مي شوند و وارد مسير نهايي مي شوند در انتهاي مسير خارهايي که در جهت مناسب قرار ندارند با فشار باد از مسير بيرون انداخته مي شوند و وارد مخزن مي شوند ، به اين ترتيب خارها با نظم و ترتيب مناسب وارد مجراي تغذيه ربات مي شوند واز درون لوله ها با فشار باد حرکت کرده و به سمت ربات مي روند. عملياتي که ربات انجام مي دهد به اين صورت است که سرسيلندر را از روي پالت بلند مي کند و به محل پرس پولکي انتقال مي دهد وروي يک پالت جديد قرار مي دهد . در اين قسمت دو لوله با مکش هوا خارها و پولکي را مي مکد و روي فنر سوپاپها با نيروي زياد پرس مي کند و سپس آنها را ول مي کند خار با نيروي فنر به سمت بالا رانده مي شود و در شياري که در سر ساق سوپاپ وجود دارد گير مي کند. محفظه تغذيه مشابهي نيز براي تغذيه پولکي ها در ربات وجود دارد اگر ربات نتواند پولکي ها و يا خارها را به درستي بگيرد آنها را درون يک قسمت ضايعات تخليه مي کند و مجددا عمليات مکيدن را انجام مي دهد .

 

ايستگاه 9110

در اين ايستگاه عمليات چک کردن و کنترل محل قرار گرفتن خار سر فنر سوپاپ ها انجام مي شود. در اين ايستگاه يک سيستم ليزري وجود دارد نور ليزر با طول موج مشخص به محل خارها تابيده مي شود و بازگشت نور توسط يک چشمي دريافت مي شود به اين ترتيب مسافتي که نور طي مي کند مشخص مي شود و بنابراين محل قرار گرفتن خارها مشخص مي شود دقت در رزولوشن اين عمليات کنترلي را مي توان با تغيير در طول موج و يا فرکانس نور ارسالي تغيير داد. يک سيستم کنترلي ساخت شرکت MSC AIPHA نيز کار برنامه ريزي و کنترل و مانيتورينگ اين دستگاه را انجام مي دهد. در صورتيکه هر هشت خار ؛ چهار خار مربوط به ورودي موتور ( سوپاپ هوا ) و چهار خار مربوط به خروجي موتور ( سوپاپ دود ) دقيقا در جاي خود قرار گرفته باشند در صفحه مانيتور کنترلر به تفکيک هر خار در مقابل آن OK قرار مي گيرد و در صورتيکه محل خارها مناسب نباشد NOK قرار مي گيرد .

ايستگاه 9120 : اين ايستگاه مخصوص موتورها ي نوع TU5 است

نصب تايپيدهاي هيدروليکي

تنها بر روي اين نوع موتورها 16 عدد تايپيد هيدروليکي بر روي سيلندر نصب شده و تايپيدها ونشيمنگاه ميل بادامک روغنکاري مي شود

ايستگاه 9130

عملياتي که در اين ايستگاه انجام مي شود قرار دادن هشت عدد محافظ حرارتي دور شمع مي باشد. تجهيزاتي که در اين ايستگاه استفاده مي شود شامل تجهيزات عمومي ساير ايستگاهها است به انضمام يک سيستم لاکتايت زني. محافظ شمع يک بوش استوانه اي است از جنس فولاد آبکاري شده ( سخت شده ) براي اينکه محافظ در محل شمع محکم شود از نوعي چسب به نام لاکتايت استفاده مي شود. قوطي چسب لاکتايت را درون محفظه قرار مي دهند تا سنسورهاي درون محفظه مکش وجود قوطي را حس کنند. شلنگ مکش را در داخل قوطي قرار مي دهند چسب از درون قوطي مکيده مي شود و به وسيله شلنگ به دستگاه لاکتايت زني فرستاده مي شود محافظها درون دستگاه قرار داده مي شوند و چسب برروي آنها ريخته مي شود با چرخش محافظ ها درون دستگاه دور تا دور آنها به چسب آغشته مي شود ، سپس محافظ ها درون حفره محل قرار گيري شمع ها قرا ر داده مي شود اين نوع چسب قدرت بسيار بالايي دارد و در مدت زمان نسبتا کوتاه کاملا محکم مي شود ( قبل از رسيدن به ايستگاه پاياني کاملا محکم مي شود ) به همين دليل اپراتور نبايد در اين مرحله اشتباهي انجام دهد زيرا اگر در اين مرحله اشتباهي انجام مي شود امکان جدا کردن محافظ از سرسيلندر وجود ندارد و بايد سرسيلندر را کلاٌ ضايعات کرد .

عمليات مونتاژي :

اپراتور بايد موارد زير را انجام دهد :

1- قرار دادن محافظ در درون دستگاه لاکتايت زني و زدن دکمه استارت دستگاه ( لاکتايت چسبي است که مقومت بالايي در مقابل حرارت دارد.)

2- لاکتايت زني محافظ هاي حرارتي دور شمع

3- نصب محافظ هاي حرارتي دور شمع در محل مورد نظر

عمليات کنترلي :

اپراتور بايد موارد زير را کنترل نمايد :

1- اطمينان از سالم بودن قطعات بصورت چشمي

2- اطمينان از اينکه محافظ ها درست و يکنواخت لاکتايت زده شده باشند .

3- اطمينان از اينکه محافظهاي حرارتي درست در جاي خود قرار گرفته اند

 

ايستگاه 9140

در اين ايستگاه عمليات قرار دادن ميل بادامک در سرسيلندر انجام مي شود. از آنجا ييکه اين ايستگاه از ايستگاه هاي اتوماتيک مي باشد تجهيزات نسبتا متفاوتي دارد که شامل يک دستگاه اتوماتيک مي باشد که روغنکاري ياتاقان هاي ميل بادامک و جازدن بادامک در سر سيلندر را انجام مي دهد. طرز کار اين دستگاه پنوماتيکي به اين صورت است که داراي يک بالابر پنوماتيکي مي باشد . بالابر در واقع چهار ايندکس متحرک مي باشند ايندکس حفره هاي زير پالت جا مي روند و سرسيلندر را به پالت بلند مي کنند از بالا نيز شش ايندکس در سوراخ هاي روي سرسيلندر فرو مي روند و سرسيلندر را کاملا در موقعيت قرار مي دهند و در موقعيت مورد نظر کاملا فيکس مي کنند دو بازوي متحرک وجود دارد که قابليت حرکت طولي افقي از چپ به راست و برعکس را دارا مي باشند. که در سر اين بازوها مرغک قرار گرفته است در واقع يک سيستم مرغک به مرغک وجود دارد که ميل بادامک را از دو طرف مي گيرد يک مرغک طول بلندتري دارد. مرغک با طول بلند تر از داخل سوراخ محل قرارگيري ميل بادامک عبور مي کند . اپراتور ميل بادامک را روي يک جک ديگر در کنار سرسيلندر قرار مي دهد وقتي مرغک بلند تر از درون سرسيلندر عبور کرد جک ميل بادامک را بلند مي کند و در بين دو مرغک قرار مي دهد مرغک حرکت مي کند و ميل بادامک را مي گيرد و شروع به چرخاندن آن مي کند از بالا پنج پمپ روغن ، روغن را روي پنج ياتاقان ميل بادامک مي باشد. سپس بازوها به هم حرکت مي کند و ميل بادامک را همانطور که در حال چرخش است وارد سرسيلندر مي کنند و در آن جا مي زنند .

عمليات مونتاژي :

1- قرار دادن ميل بادامک درون دستگاه

2- زدن دکمه استارت ( چشمک زن )

3- روغنکاري پنج عدد ياتاقان ميل بادامک بصورت اتوماتيک

4- جازدن ميل بادامک درون سرسيلندر بصورت اتوماتيک

عمليات کنترلي :

1- آثار زنگ زدگي ، خوردگي ، خط، خش و . . . روي سطوح سنگ خورده مشاهده نشود .

2- آثار لهيدگي در جاي خار مشاهده نشود .

3- رزوه سالم باشد

4- روغنکاري ياتاقانها به درستي انجام شود .

ايستگاه 9150 و 9150 پشتيبان

سيليکون زني محفظه ياتاقان هاي ميل بادامک سوپاپ دود و هوا

اين ايستگاهها تنها هنگام توليد موتور TU5 کار مي کنند.

ايستگاه 9160

در اين ايستگاه عمليات بستن پنج نگهدارنده ميل بادامک و سفت کردن آن انجام مي گيرد. تجهيزاتي که در اين ايستگاه استفاده مي شود شامل تجهيزات عمومي ساير ايستگاههاست به انضمام يک عدد جورج رنو پرتابل و کنترلر آن و يک سيستم نگهدارنده ميل بادامک که در هنگام بستن پيچ استفاده مي شود. در اين ايستگاه يک عدد استاپر بوسيله پيچ بين سرسيلندر و ميل بادامک قرار مي گيرد و حرکت و جابجايي طولي ميل بادامک را در امتداد محورش مهار مي کند .

عمليات مونتاژي :

1- نصب نگهدارنده سرميل بادامک و بستن دستي پيچ آن

2- پايين آوردن فيکسچر نگهدارنده ميل بادامک

3- سفت کردن پيچ نگهدارنده ميل بادامک بوسيله ابزار برقي ( جورج رنو )

عمليات کنترلي :

1- اطمينان از پايين بودن فيکسچر نگهدارنده

2- اطمينان از سالم بودن استاپرها و صاف بودن سطح آنها

3- اطمينان از بستن پيچ استاپر به اندازه مناسب

گشتاور مجاز براي بستن پيچ استاپرها 12.5 – 20.5 ولي گشتاور بهينه براي بستن آن 18.9 نيوتن متر مي باشد که تنظيم آن بوسيله کنترلر ابزار انجام مي شود ، کنترلر نيز ساخت کمپاني جورج رنو مي باشد .

ايستگاه 9180

سفت کردن 24 پيچ محفظه ياتاقان ميل بادامک هاي دود و هوا که تنها براي موتور TU5 به کار مي رود.

ايستگاه 9190

در اين ايستگاه عمليات نصب کاسه نمد ميل بادامک انجام مي گيرد. از آنجايي که اين ايستگاه بصورت نيمه اتوماتيک کار مي کند داراي تجهيزات اتوماتيک نيز مي باشد تجهيزاتي که در اين ايستگاه استفاده مي شود شامل خشاب که کاسه نمدها درون آن وجود دارد ، فيکسچر کاسه نمد که بوسيله آن کاسه نمد را درون دستگاه جا مي زنند ، سيستم پرس کاسه نمد درون فيکسچر ، دستگاه پرس کاسه نمد روي ميل بادامک ، جک پنوماتيکي براي بالا و پايين آمدن پالت سرسيلندر جک پنوماتيکي داراي چهار ايندکس متحرک مي باشد که با حفره هاي زير پالت درگير شده و پالت را به همراه سرسيلندر روي آن به بالا و پايين انتقال مي دهد .

عمليات مونتاژي :

در اين ايستگاه عمليات زير انجام مي شود .

1- برداشتن کاسه نمد از داخل خشاب

2- قرار دادن کاسه نمد داخل فيکسچر

3- قرار دادن فيکسچر در سيستم پرس کاسه نمد

4- پرس کاسه نمد درون فيکسچر

5- انتقال کاسه نمد بوسيله فيکسچر به دستگاه اصلي و پرس آن بوسيله دست در ايستگاه

6- بلند کردن پالت بوسيله جک

7- پرس کردن کاسه نمد روي ميل بادامک بصورت اتوماتيک توسط دستگاه

 

ايستگاه9210

در ايستگاه عمليات نصب استادهاي منيفوله هوا و دود نصب مي شود. استاد در واقع نوعي پيچ دوسر رزوه مي باشد که يک سر آن روي سرسيلندر بسته مي شود و سر ديگر آن به منيفولد بسته مي شود در واقع اين استادها به اين منظور بسته مي شوند که در خط فاينال منيفولد هوا و دود روي آن نصب شود . منيفولد ها در واقع کار وارد کردن هوا و خارج کردن دود به داخل موتور را انجام مي دهند .

عمليات مونتاژ ي :

1- بستن پنج عدد استاد منيفولد هوا

2- بستن هشت عدد استاد منيفولد دود

عمليات کنترلي :

اپراتور بايد بررسي کند که استادها کاملا سالم باشند وروي رزوه ها ، آثار خوردگي ، لهيدگي و . . . مشاهده نشود و اطمينان حاصل کند هر پنج استاد منيفولد هوا و هشت استاد منيفولد دود بسته شده است. استادهاي منيفولد هوا در واقع پيچ دو سر رزوه M6 مي باشد. استادهاي منيفولد هوا در واقع پنج دو سر رزوه M8 مي باشد. تجهيزاتي که در اين ايستگاه وجود دارد شامل تجهيزات عمومي ساير ايستگاه هاست به انضمام يک بالابر که سر سيلندر را بلند مي کند تا هم کار بستن پيچ ها راحت تر انجام شود و هم اينکه پالت ها قبل از بسته شدن استاد ها از ايستگاه عبور نکنند .

ايستگاه9220

در ايستگاه عمليات سفت کردن استادها انجام مي گيرد. اين ايستگاه داراي دو ربات مي باشد که کار بستن استادهاي هوا و دود را انجام مي دهند يک ربات در جلوي خط استادهاي هوا را يکي يکي مي بندد و يک ربات نيز در پشت خط همزمان استادهاي دود را مي بندد بعد از اينکه کاملا استادها در جاي خود محکم شدند بازوهاي ربات به سمت عقب بر مي گردند ربات اجازه خروج از ايستگاه را دريافت مي کند.

هر کدام از ربات ها داراي يک کنترلر مي باشند که کنترلر هاي ساخت کمپاني جورج رنو و مدل TWINCVI II مي باشند بر روي کنترلر هاي ربات گشتاور و زاويه بستن نمايش داده مي شود اگر گشتاور و زاويه بستن در رنج مجاز قرار داشته باشد اجازه خروج پالت از ايستگاه را اضافه مي کند.

ايستگاه 9230

در اين ايستگاه عمليات کنترل نهايي سرسيلندر انجام مي گيرد. تجهيزاتي که در اين ايستگاه وجود دارد شامل تجهيزات عمومي ساير ايستگاه هاست به انضمام يک بالا بر پنوماتيکي براي بلند کردن پالت که اين بالابر قابليت اين را دارد که بعد از بلند کردن سرسيلندر قابليت چرخش در صفحه افقي را دارا مي باشد .

عمليات مونتاژي :

اپراتور اين ايستگاه بايد کنترل نهايي سرسيلندر را انجام دهد در واقع بايد صحت کار ايستگاه هاي ديگر را تاييد کند .

ابتدا بوسيله جک پالت سرسيلندر را بلند مي کند و تمامي موارد زير را بررسي مي کند .

1- وجود 5 عدد استاد هوا ، سفت بودن آنها و اينکه احياناً برعکس بسته شده باشد .

2- وجود 4 عدد شمع جرقه در محل مورد نظر

3- وجود 4 عدد محافظ حرارتي شمع

4- وجود 4 عدد سوپاپ دود

5- وجود 4 عدد سيل آب بندي ساق سوپاپ دود

6- وجود 4 عدد فنر برروي سيل آب بندي ساق سوپاپ دود

7- وجود 4 عدد فنر سوپاپ دود

8- وجود 4 عدد پولکي در فنر سوپاپ دود

9- وجود 4 عدد خار سر فنر سوپاپ دود

سپس پالت را در صفحه افقي 180 چرخانده و موارد زير را بررسي مي کند

10- وجود استاپر و پيچ نگهدارنده ميل بادامک

11- چرخاندن ميل بادامک و قرار دادن آن در موقعيت فيلر گيري

12- وجود هشت عدد استاد منيفولد دود و سفت بودن آنها و اينکه احيانا برعکس بسته نشده باشند .

13- وجود 4 عدد سوپاپ هوا

14 - وجود 4 عدد سيل آب بندي ساق سوپاپ هوا

15- وجود 4 عدد فنر سيل آب بندي ساق سوپاپ هوا

16- وجود 4 عدد فنر سوپاپ هوا

17- وجود 4 عدد پولکي نشيمن بالاي فنر سوپاپ هوا

18 - وجود 4 عدد خار

19- بررسي سطح و داخل سرسيلندر که احياناٌ براده ، پليسه و . . . وجود نداشته باشد و سطح داراي خش ، مک و . . . نباشد .

 

پاياني (final)

ايستگاه 2005

نصب پيچهاي بيروني دور محفظه ياتاقان ميل لنگ

14عدد پيچ محفظه ياتاقان ميل لنگ توسط دو اپراتور از دو طرف بسته مي شود. ميزان مجاز سفت کردن بين 6 تا 10 نيوتون متر است.

ايستگاه 2010

تست نشتي بلوک سر سيلندر

ابتدا تمام مجاري خروجي به طور اتوماتيک بسته شده، سپس با دميدن هوا به داخل محفظه، نشتي بلوکه سيلندر را اندازه مي گيرد.

ايستگاه 2020

نصب واشر سر سيلندر و پين تثبيت سر سيلندر

واشر به صورتيکه حروف حک شده رو به بالا قرار بگيرند ، نصب شده و پين هاي تثبيت آن را به بلوکه سيلندر محکم مي کند.

ايستگاه 2030

نصب سرسيلندر بر روي بلوکه سيلندر

سر سيلندرها توسط ربات از خط سرسيلندر برداشته شده و به خط پاياني و روي بلوکه سيلندر منتقل مي شود.

ايستگاه 2040

نصب ميل اسبک به روي سرسيلندر

اسبکها همراه با ميل اسبک در خارج از خط بر روي يکديگر سوارشده و برروي ساپورتهاي کوچک قرار مي گيرند. قبل از سوار شدن بايد به طور کامل از نظر ضرب ديدگي و زنگزدگي بررسي شوند. مجموعه اسبکها و ميل اسبک توسط اپراتور برداشته شده و بر روي موتور قرار مي گيرد.

ايستگاه 2050

سفت کردن پيچ هاي سرسيلندر

10عدد پيچ سرسيلندر توسط ربات تا حدالاستيک سفت مي شوند زيرا ديگر نيازي به سفت کردن آن نيست.

 

ايستگاه 2060

عمليات دوران ميل بادامک

ميل بادامک توسط رباط به ميزان 11 دور دوران داده شده تا ميزان تورگ آن در اين تعداد دور اندازه گيري شده و با ميزان استاندارد مقايسه شود.

ايستگاه 2070

فيلر گيري سوپاپ هاي هوا

اپراتور ، دوران دهنده ميل بادامک را در محل خود نصب کرده و سوپاپ هاي هوا را فيلرگيري مي کند. سوپاپ هاي هوا 15/0 تا 2/0 ميلي متر فيلر گيري مي شوند.

ايستگاه 2072

فيلر گيري سوپاپ هاي دود

همانند ايستگاه قبل اپراتور دوران دهنده را در محل خود قرار داده وسوپاپ ها را به ترتيب 1-3-4-2 بين 35/0 تا 4/0 ميلي متر فيلر گيري مي کند

ايستگاه 2073

چک کردن فيلر سوپاپ هاي دود و هوا

اپراتور فيلر گيري هاي انجام شده در دو ايستگاه قبل را چک کرده و در صورت بروز مشکل مجدداً فيلر گيري مي کند

ايستگاه 2074

نصب درپوش سرسيلندر

اجزاء درپوش به طور جداگانه خارج از خط اصلي ، سرهم شده و بر روي سرسيلندر بوسيله دو پيچ نصب مي شود.

ايستگاه 2076

نصب واتر پمپ

يک o-ring بعد از گريس زني (در سه نقطه نشيمنگاه آن) به واتر پمپ متصل مي شود.واتر پمپ با سه پيچ نگهدارنده به بدنه موتور متصل مي شود.

ايستگاه 2160

واشر آب بند را بر روي واتر پمپ نصب کرده و پيچهاي آن را سفت مي کنند. دسته هايي بزاي موتور تعبيه شده تا در پايان کار توسط جرثقيل کوچک حمل شود. اين دسته ها در اين ايستگاه بر روي موتور نصب مي شود.

ايستگاه 2170

پيچ استات و سفت کردن آن و نصب پيليون سر ميل لنگ

پيچ استات در محل خود در بدنه موتور نصب و سفت شده سپس پيليون سر ميل لنگ پس از چک شدن و تاب نداشتن در انتهاي ميل لنگ قرار مي گيرد.

ايستگاه 2180

نصب چرخ دنده سر ميل بادامک و پولي تسمه سفت کن آن

چرخدنده سر ميل بادامک و پولي تسمه سفت کن را در محل هاي خود قرار مي دهند. براي اينکه در استگاه هاي بعدي ، هنگام سفت کردن پيچها ، چرخدنده جا بجا نشود يک ميل کنترل را در سوراخ چرخدنده و سرسيلندر وارد مي کنند.

ايستگاه 2200

سفت کردن چرخ دنده سر ميل لنگ وميل بادامک

براي سفت کردن چرخدنده سرميل لنگ 40 تا 50 نيوتون متر تورگ لازم است.

براي سفت کردن پيچ ميل بادامک ها 10%-/+40 نيوتون متر تورگ لازم است.

 

ايستگاه 2210

نصب تسمه تايمينگ

تسمه تايمينگ را که يک طرف تخت است به دور چرخدنده ها و پيليون نصب شده و پين موقعيت دهنده را از چرخدنده خارج مي کنند

ايستگاه 2220

چرخاندن ميل لنگ و تنظيم پولي تسمه سفت کن آن

پولي تسمه سفت کن را تنظيم کرده و با چرخاندن ميل لنگ ميزان تورگ متحمل را کنترل مي کنند. در اين مرحله ميل لنگ را 10دور مي گردانند.t=19 to 23Nm

ايستگاه 2230

نصب درپوش بالايي و پاييني محفظه تايمينگ

در اينجا درپوش بوسيله 6عدد پيچ به کناره بدنه موتور بر روي محفظه تايمينگ نصب مي شود. محفظه بالايي و پاييني از قبل سرهم مي شوند.

ايستگاه 2240

نصب دسته موتور(اين ايستگاه تنها در هنگام توليد TU5 کار برد دارد.)

ايستگاه 2080

دوران پالت

از اين ايستگاه و تا چند ايستگاه جلوتر به دليل راحتي کار و نصب ديگر اجزاء ، خط توليد با افق زاويه 20 درجه مي گيرد.

ايستگاه 2090

نصب چرخ لنگر

در خارج از خط اصلي سه عدد پين موقعيت دهنده بر روي صفحه کلاچ و ورودي فلايويل (چرخ محور) نصب مي شود. صفحه کلاچ و ورودي فلايويل نصب شده و پيچهاي آن به صورت دستي بسته مي شود.در انتها موقعيت فلايويل پايين کنترل چک مي شود.

ايستگاه 2100

سفت کردن 6عدد پيچ چرخ محور ( فلايويل)

پيچها به طور اتوماتيک و سه به سه سفت مي شوند.t=60 to 70 Nm

ايستگاه 2110

نصب کلاچ

ديسک بر روي کلاچ نصب شده و توسط اهرم هم مرکز کننده بر روي دهانه فلايويل قرار مي گيرد. اين مجموعه با 6پيچ بسته مي شود.

ايستگاه 2120

سفت کردن 6عدد پيچ مکانيزم کلاچ

6عدد پيچ مکانيزم کلاچ بطور اتوماتيک سه به سه سفت شده و بعد از خروج بوسيله اپراتور با ماژيک علامتگزاري مي شود.

ايستگاه a2130

سيليکون زني محفظه خروجي آب(WOB)

دور محفظه بوسيله ربات سيليکون زتي مي شود. اين ايستگاه خارج از خط قرار داشته و قطعه سيليکون زده شده را به ايستگاه 2130 منتقل مي کنند.

ايستگاه 2130

نصب محفظه خروجي آب بر روي موتور

ميله هم مرکز کننده را خارج کرده و محفظه خروجي آب را نصب مي کنند. 8پيچ بر روي آن نصب مي شود.

 

ايستگاه 2140

پالت به حالت افقي بر مي گردد.

ايستگاه 2150

سفت کردن پيچهاي محفظه خروجي آب

8پيچ اين قسمت توسط اپراتور با استفاده از اسپيندل سفت مي شود.

ايستگاه 2250

حک کردن شماره موتور

توسط ربات در مکان مشخص شده بر روي بدنه موتور شماره و مشخصات آن حک مي شود.

ايستگاه 2260

نصب واشر و منيفولد اگزوز

دراين ايستگاه واشر،منيفولد اگزوز وگيج روغن(که انتهاي آن بطور جداگانه روغنکاري شده است)نصب مي شوند.

ايستگاهb 2280

بستن ***** روغن

بعد از قرار دادن درپوش پلاستيکي ***** روغن بوسيله 4 پيچ به بدنه متصل مي شود.

ايستگاه 2280

بستن مهره هاي منيفولد اگزوز

بعد از قرار دادن 8عدد واشر ، 8عدد مهره بر روي آن بصورت دستي بوسيله اسپيندل بسته مي شود.

ايستگاه 2290

سفت کردن مهره هاي منيفولد اگزوز

مهره هاي منيفولد اگزوز توسط ربات و بترتيب حلزوني سفت مي شود.

ايستگاه 2270

سفت کردن پيچهاي ***** روغن و گيج روغن

بوسيله اسپيندل 4 پيچ ***** روغن(t=8.5 to 11.5) و تک پيچ گيج روغن(t=6 to 10) سفت مي شود.

ايستگاه 2310

نصب قلاب موتور سمت منيفولد هوا، نصب لامبدا سنسور و سفتکردن آن با ترکمتر

لامبدا سنسور بر روي منيفولد اگزوز نصب شده و با ترکمتر سفت مي شود.t=40 to 52Nm

ايستگاه 2320

نصب محفظه ورودي هوا

ابتدا محفظه ورودي هوا نصب شده، سپس Fuel Ramp بر روي آن قرار مي گيرد.

ايستگاه 2330

سفت کردن پيچ و مهره هاي منيفولد

سه پيچ منيفولد ، پنج مهره منيفولد و يک مهره فلنج سفت مي شوند. ترتيب سفت کردن مهره هاي منيفولد بصورت زير است.

ايستگاه 2340

سفت کردن سه پيچ و مهره هاي منيفولد

در ايستگاه اپراتور پيچ و مهره هاي سفت شده در استگاه قبل را مجدداَ چک مي کند.

 

ايستگاه 2350

نصب کردن سيستم جرقه وسنسور ضربه و لوله بخار روغن

بعد از بستن سيستم جرقه، دو عدد پيچ آن سفت مي شود. سپس سنسور ضربه نصب شده و توسط ابزاري مخصوص سفت مي شود.

ايستگاه 2360

تست نشتي مجاري آب

دو درپوش بر روي مجاري ورودي و خروجي قرارداده و سپس تست نشتي بوسيله دستگاه و واردکردن هواي پر فشار انجام مي شود.

ايستگاه 2370

تست نشتي مجاري روغن

اتصالات، سه دريچه ورود و خروج هوا را مي بندند و بعد از نصب درپوش بر روي مجاري روغن و اگزوز تست انجام مي شود.

ايستگاه 2380

ريختن روغن و چسباندن برچسب بر روي موتور

بوسيله پمپ، روغن داخل موتور ريخته و درپوش آن را مي گزارند. کمي جلوتر موتور به پالتهاي مخصوص حمل ،منتقل شده و به سمت تست گرما(Hot test) حمل مي شوند.

ايستگاه 2400

برداشتن موتور از روي پالت و انتقال آن به خط تست داغ

اين دستگاه به علت مشکلات فني در حال حاضر غير فعال است و موتورها توسط ليفتراک جابجا مي شوند

خطوط جانبي (فرعي)

ايستگاه 5010

پيش مونتاژ صفحات جانبي سمت تايمينگ و فلايويل (اين دستگاه تنها به توليد TU5 اختصاص دارد). صفحات جانبي سمت تايمينگ و فلايويل بطور جداگانه مونتاژ شده و به ايستگاه 5020 منتقل مي شود.

ايستگاه 5020

سيلسکون زني صفحات جانبي سمت تايمينگ و فلايويل

اين عمل توسط ربات انجام شده و قطعات به خط توليد اصلي منتقل مي شوند.

ايستگاه 5042

پيش مونتاژ مسير سوخت رساني

انژکتورها بعد از روغنکاري در دستگاه به Fuel Rampپرس شده،سپس بر روي آن تست نشتي انجام مي گيرد.

ايستگاه 5050

نصب دريچه ورودي هوا و سنسور هواي ورودي

 

لجستيک

لجستيک به نوعي انبار مي باشد. در اين بخش ، که وسعت تقريباٌ زيادي دارد، قطعات موتور بعد از ماشين کاري وساخته شدن و همچنين موتورهايي که تمام عمليات بر روي آنها انجام شده جمع آوري مي شوند . البته بخش لجستيک خود از دو بخش مجزا انبار قطعات ريز و انبار قطعات بزرگ تشکيل شده است . قطعات به مکان ها و ايستگاههاي خطور حمل شده ، موتورهاي توليد شده نيز بارگيري شده و توسط ليفتراک به قسمت مونتاژ حمل مي شوند.

ماشين هاي شستشو(lpw)

ماشين هاي شستشو ، ابزار شستشوي قطعات هستند. قطعات گوناگون بعد از حمل به انبار، آلوده شده و نياز به شستشوي دقيق دارند. در اين قسمت سه عدد ماشين شستشو با کارکردهاي متفاوت موجود است.يکي مخصوص شستشوي سر سيلندر،دومي مخصوص شستشوي بلوکه سيلندر و وسطي مخصوص شستشوي قطعات کوچکتر از جمله ميل لنگ ها ،ميل بادامک ها ،منيفولد ،اسبک هاو غيره مي باشند.اين شستشوها به وسيله ي ماده ي شيميايي نوپروپان انجام مي گيرد. اين ال پي دبليوها با وجود شيوه ي کار آسان از ساختار پيچيده اي تشکيل شده اند.

تست گرم(hot test)

پس از تکميل عمليات مونتاژ موتور وارد بخش تست گرم ميشود که در اين قسمت در ريل هلي مختلفي حرکت مي کند تا به يکي از محل هاي تست گرم که با اعمال گشتاور به موتور انجام ميشود قرار گيرد در اين قسمت تمامي ورودي ها و خروجي ها تعبيه شده است و موتور به مدت 12 دقيقه کار ميکند. اپراتور نشتي آب و روغن را توسط چشم و اشعه ماوراي بنفش تست ميکند و در صورت وجود اشکال به سرپرستان بخش تعميرات گزارش مي دهد. همچنين اگر صدايي هم از موتور بيايد که طبيعي نباشد گزارش مي شود. البته اگر مسئولين اين بخش متوجه اشکال شوند فقط کتبا به واحد تعميرات خبر داده ميشود . اگر موتور سالم باشد علامت قبولي به آن متصل شده و از سالن خارج مي شود .

البته تست ديگري هم با نام تست قوي يا power test هم روي يک موتور از هر 192 موتور به صورت تصادفي انجام مي شود که در آن شرايط تست درست به مانند کارکرد موتور در شرايط سخت است .

بخش تعميرات :

موتور هاي معيوب در قسمت تست گرم به واحد تعميرات فرستاده مي شود و در اين قسمت توسط اپراتور ها و مسئولين ماهر رفع عيب مي شود دوباره به بخش تست داغ فرستاده مي شود اگر باز هم در اين بخش رد شود با دقت بيش تر در واحد تعميرات رفع عيب مي شود و به بخش تست گرم مي رود اگر باز هم رد شد موتور را به واحد کنترل سپرده و اين واحد در مورد سرنوشت موتور و قطعات آن يا دستور دمونتاژ يا عدم مونتاژ آن را صادر مي کند

expert

موتور ،سرسيلندر يا بلوکه سيلندر در هنگام مونتاژممکن است ايراد يا اشکالي داشته باشند. اگر ايراد قابل حل بود به موتور کارت زرد واگر غير قابل حل بود ونياز به تجزيه موتور يا اوراق کردن آن داشت، به موتور کارت قرمز مي دهند. موتورهاي کارت گرفته به قسمت expert براي بازبيني و باز نگري منتقل مي شوند. اگر مشکل حل شد به همان ايستگاه براي ادامه مسير باز مي گردند در غير اين صورت از خط توليد خارج مي شوند.

با تشکر از تهیه کننده گزارش

منبع سایت نو اندیشان

سایر مطالب آموزشی